Urządzenie ogródka często stanowi dla restauratorów duże wyzwanie. Zastanawiają się, jak połączyć wytrzymałe na warunki atmosferyczne meble z wystrojem pasującym do wnętrza lokalu. Nie wiedzą, jak zagospodarować mały metraż, by zmieścić jak największą liczbę gości. O czym należy pamiętać, urządzając ogródek restauracji?
Najważniejszymi elementami wystroju każdej restauracji są stoły i krzesła. To one nadają lokalowi charakteru, dlatego warto zadbać o ich wygląd i rozstawienie również w ogródku. Meble te muszą łączyć funkcjonalność i estetykę. Nie mogą być podatne na szkodliwe działanie warunków pogodowych, takich jak deszcz i słońce. Surowość drewnianych lub metalowych mebli warto przełamać ciepłymi dodatkami. Koce, poduszki i świece dodają ogródkowi przytulności. Goście restauracji zachwycą się też ustawionymi w dużych donicach roślinami. Ważnym elementem wystroju ogródka jest również nadające odpowiedniego klimatu oświetlenie.
Schronienie przed gorącem lub ulewą może zachęcić gości do zjedzenia w danej restauracji, dlatego warto pomyśleć o odpowiednim zadaszeniu. Ogródki są najczęściej osłonięte dużymi parasolami. Ciekawą opcją są też namioty, na przykład te dostępne na stronie https://graffiti-print.pl/. Wymiary zadaszenia należy dopasować do metrażu ogródka. Dużą zaletą parasoli i namiotów jest możliwość umieszczenia na nich logo restauracji. Dzięki temu goście rozpoznają ją nawet z daleka i tym chętniej usiądą pod ich osłoną.