Jak we własnej kuchni przełamywać kulinarne stereotypy?

Życie i styl

Powszechnym standardem stało się odchodzenie od kuchni tradycyjnej na rzecz przygotowywania szybkich, niewymagających dań z półproduktów. Warto się jednak zastanowić, jaki ma to wpływ na nasze zdrowie. Duża zawartość soli i cukrów w daniach gotowych takich jak np. sosy w słoikach, mają tragiczny wpływ na jakość tego, co zjadamy. Niestety konsekwencją takiego żywienia są najróżniejsze choroby. Przemyślmy także to, czy chcąc być oryginalnym w kuchni, nie lepiej sięgnąć po dobrej jakości przetwory przygotowane własnoręcznie lub zakupione w sklepie sprzedającym żywność organiczną.

Kuchnia tradycyjna w nowej odsłonie

Jeśli planujemy zaskoczyć naszą rodzinę uwielbiającą kuchnię polską, postawmy na dobrze znane potrawy z nutą nowoczesności. Pamiętajmy, że tylko produkty najwyższej jakości zapewnią nam odpowiedni efekt. W naturalne składniki zaopatrzymy się np. u takich przedstawicieli na rynku jak https://devaldano.pl/. Piekąc schab dodajmy do niego konfiturę z borówek. Kaczkę możemy natomiast polać aromatycznym sosem wiśniowym zrobionym na bazie zaprawionych owoców. Polskie sery, takie jak oscypek lub ser koryciński także będą świetnie smakować ze słodkim towarzystwem. Góralskie, podwędzane smakołyki podajmy z żurawiną, natomiast białe pyszności z Podlasia podrasujmy francuską nutą duszonej, czerwonej cebuli w occie balsamicznym. Jeśli nie gustujemy w takich dodatkach, możemy ugotować np. włoskie risotto z doskonałymi, polskimi prawdziwkami. Podając dania tego typu mamy pewność, że domownicy nie znudzą się szybko naszymi kulinarnymi dokonaniami.

Dodaj komentarz

17 − 9 =