W gastronomii istnieje wysokie ryzyko poparzeń gorącą wodą, olejami lub innymi substancjami. Dlatego aby się przed tym ochronić stosuje się bluzy, spodnie i fartuchy gastronomiczne. Są one zrobione z materiałów odpornych na przemoczenia, chroniących przed krótkotrwałym kontaktem z czynnikiem parzącym. Podczas korzystania z piekarników używa się rękawic kuchennych stworzonych ze specjalnie przystosowanych materiałów, nie dopuszczających do oparzeń.
Kucharze i kelnerzy często mają przypadkowy kontakt z potrawami lub półproduktami. Używana przez nich odzież ma na celu ochronić ich przed pobrudzeniami. Jest ona wykonana z materiałów plamoodpornych, które nie ulegają szybkim zabrudzeniom, a w razie ich powstania można je łatwo doprać.
Buty stosowane w gastronomii wyróżniają się antypoślizgowym charakterem. Ułatwiają poruszanie się po kuchni. Są przewiewne, ale jednocześnie chronią przed upadającymi przedmiotami i rozlewającą się cieczą. Czepki i czapki pozwalają na ochronę głowy i wygodne upięcie włosów nie powodując pocenia się oraz przegrzania.
Oferują ją firmy zajmujące się szyciem odzieży oraz specjalistyczne sklepy. Podczas zakupu można wybrać odpowiedni rozmiar, który umożliwia sprawne poruszanie się bez krępowania ruchów. Dostępne są różne modele w wielu wzorach i kolorach. Obecnie odzież robocza spełnia nie tylko funkcje ochronne, ale jest też przyjemna dla oka i pasująca do wystroju lokalu. Każdy zakład mający na celu dobro swoich pracowników powinien zaopatrzyć się w funkcjonalną odzież.