Jak działa waga laboratoryjna?

Technologia

Istnieje wiele specjalistycznych urządzeń, które umożliwiają identyfikowanie oraz badanie przeróżnych substancji. Jednym z nich jest waga laboratoryjna, przeznaczona przede wszystkim do precyzyjnego wyznaczania masy produktów sypkich (np. leków). Charakteryzuje się ona wysoką czułością, dzięki czemu daje możliwość ważenia nawet na poziomie tysięcznych części grama. Najbardziej polecane w tej kategorii są wytrzymałe i niezawodne urządzenia Ohaus, które w naszym kraju posiada w swojej ofercie każdy autoryzowany partner marki OHAUS.

Mechanizm kwarcowy i magnetoelektryczny to norma

Wśród wag laboratoryjnych wyróżniamy modele techniczne, analityczne, półmikroanalityczne, mikroanalityczne, a także ultramikroanalityczne. Te ostatnie są oczywiście najbardziej precyzyjne i pozwalają na ważenie towarów z dokładnością do ±0,01 μg. Jest to szczególnie istotne w działaniach polegających na odmierzaniu konkretnej ilości składników (produkcja leków, kosmetyków itp.). Wymienione sprzęty są stosowane nie tylko w laboratoriach i instytutach badawczych, ale również w aptekach, na uczelniach czy w zakładach produkcyjnych. Funkcjonowanie większości z nich opiera się na zastosowaniu mechanizmu kwarcowego albo magnetoelektrycznego – oba wyróżniają się bowiem ponadprzeciętną czułością. Nieco rzadziej montuje się mechanizm dźwigniowy, natomiast najmniej popularny jest czujnik tensometryczny, ponieważ nie gwarantuje zbyt dokładnych pomiarów.

Szukając odpowiedniej wagi laboratoryjnej, koniecznie wybierajmy modele z aluminiową podstawą (ewentualnie stalową), funkcją kompensacji temperatury i kalibracji wewnętrznej, a także maksymalnie krótkim czasem pomiaru. Najlepiej kupować te urządzenia w firmach oferujących dodatkowo naprawy pogwarancyjne, wzorcowanie i regularne przeglądy techniczne.

Dodaj komentarz

szesnaście − 13 =