Miód to słodka, lepka substancja wytwarzana przez pszczoły z nektaru kwiatów. Używa się go do produkcji żywności, takiej jak ciasto miodowe i miód pitny, a także napojów, takich jak miód pitny, a także jest stosowany w niektórych lekach.
Korzyści zdrowotne płynące z miodu są liczne i zróżnicowane. Uważa się, że niektóre rodzaje miodu pomagają w leczeniu alergii i astmy, podczas gdy inne mogą pomóc w łagodzeniu bólu gardła lub dolegliwości żołądkowych. Miód może być również stosowany do leczenia ran i oparzeń – w tym tych spowodowanych radioterapią – ponieważ zawiera nadtlenek wodoru.
Miód jest stosowany od tysięcy lat w leczeniu różnych dolegliwości, choć nie ma zbyt wielu dowodów naukowych na to, że naprawdę działa na którąkolwiek z nich. Badania sugerują jednak, że niektóre rodzaje miodu mogą być pomocne w leczeniu pewnych schorzeń – w tym alergii, kaszlu i przeziębienia, bólu gardła i oparzeń.
Oto kilka kluczowych korzyści z używania miodu jako naturalnego środka zaradczego:
Przeciwutleniacze zwalczają „wolne rodniki”, które mogą uszkodzić komórki w Twoim organizmie. Miód zawiera przeciwutleniacze zwane związkami fenolowymi, które pomagają chronić Twoje komórki przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki.
Stwierdzono, że miód zawiera znaczne ilości witamin A, B6 i C, a także potasu, żelaza, cynku i wapnia. Witaminy te w szczególności mogą być korzystne dla wzmocnienia układu odpornościowego, dzięki czemu skuteczniej zwalcza on infekcje.
Minerały znajdujące się w surowym miodzie to między innymi żelazo, cynk, mangan i selen, które pomagają utrzymać zdrowe kości i zęby.
Jeśli chcesz go nabyć, to koniecznie sprawdź stronę internetową: https://naszapszczelarnia.pl/.