Panele podłogowe zagościły na dobre już niemal w każdym domu, w wielu pomieszczeniach, takich jak salon. Jednak coraz szersza dostępność ich kolorów, faktur, możliwość tworzenia ciekawych aranżacji i znakomite technologie stosowane przez producentów powodują, że panele świetnie sprawdzą się również w kuchni. Kuchnia to w porównaniu do innych, bardzo specyficzne pomieszczenie, gdzie podłoże wymaga szczególnej trwałości i wytrzymałości na czynniki zewnętrzne, takie jak wilgoć, zabrudzenia, czy też zmienna temperatura. Przy wyborze paneli do kuchni należy zatem zwrócić uwagę na kilka ważnych aspektów. Panele do kuchni powinny się charakteryzować przede wszystkim podwyższoną klasą ścieralności, dzięki czemu będą bardziej trwałe. Wartość ścieralności przekłada się na wytrzymałość i odporność górnej warstwy paneli, a więc tej, która jest najbardziej narażona na potencjalne uszkodzenia. Oprócz tego powinny mieć wysoką klasę użyteczności, która również przekłada się na ich trwałość. Rdzeń paneli podłogowych do kuchni powinien być wykonany z płyty HDF o specjalnym stopniu zaimpregnowania. Dzięki temu są one wzmocnione i bardziej odporne na czynniki mechaniczne. Muszą być również bezwzględnie wodoodporne. Odporność na wodę i impregnacja preparatem lub woskiem zagwarantuje, że panele wytrzymają w kuchni długie lata. Istotna jest także m.in. antypoślizgowość paneli podłogowych, która zdecydowanie wpływa na ich funkcjonalność w kuchni, a także gwarantuje bezpieczeństwo podczas ciągłego poruszania się w niej.