O jakości i dobrych właściwościach herbaty decyduje kilka czynników. W głównej mierze wpływ na to ma umiejętność jej zaparzenia. Herbaty liściaste, w najróżniejszych odmianach, różnie powinny być traktowane. Wybór odpowiedniego rodzaju i sposobu parzenia zależy od chęci uzyskania indywidualnego efektu.
Zacząć należy od wody. Powinna być miękka, a użycie odpowiednich filtrów jest kluczowe. Dobra woda gwarantuje wysoką jakość otrzymanego napoju. Czas parzenia to drugi kluczowy czynnik wpływający na jakość wywaru. Liście herbaty nie powinny być długo trzymane w gorącej wodzie, gdyż mogą zacząć wydzielać szkodliwe substancje. Nie powinien on przekraczać 5 minut. Trzecim warunkiem jest odpowiednia temperatura zaparzania. W zależności od rodzaju, każda herbata ma indywidualne wymagania w tej kwestii.
Herbata jest napojem spożywanym na całym świecie, a każda nacja ma nią swój własny sposób. Herbaty liściaste parzone na sposób chiński są wyjątkowe. Tu ważne jest zachowanie odpowiedniej temperatury wody i krótkiego czasu parzenia. Dobrym sposobem jest również angielska technika parzenia. W tym przypadku herbata powinna zostać zaparzona jednokrotnie w dużym naczyniu z porcelany lub metalu. Trzecim sposobem uzyskania doskonałego napoju jest metoda indyjska. Tu poza herbatą dodawane są do naparu aromatyczne przyprawy i mleko. Warto wspomnieć również o sposobie na dobrą herbatę w okresie letnim. Parzona na sposób amerykański mieszana jest z cukrem i mocno schładzana. Czas parzenia to nawet do 12 minut.