Jedzenie pakować można na wiele sposobów, jednak nie wszystkie nadają się do wykorzystania w każdych warunkach. W zależności od naszego zapotrzebowania, na rynku znaleźć możemy różnorodne formy paczek oraz opakowań, które odpowiednio ochronią naszą żywność.
Jeżeli zależy nam głównie na jej przetransportowaniu z jednego miejsca na drugie to wyśmienitym przykładem okazać się mogą plastikowe pudełeczka. Ich szczelne zamknięcia oraz prostota wykonania ułatwią nam podzielenie żywności oraz dostosowanie jej do wielkości pojemniczka. Takie pudełeczka sprawdzą się, zwłaszcza, wśród miłośników samodzielnego gotowania i przyrządzania sobie posiłków – nie tylko zadbają o utrzymanie się ciepła, ale i nie wydobędą z jedzenia tak ważnych walorów smakowych. Optymalna opcja jako lunchboxy do szkoły lub pracy.
Z kolei, opakowania do cateringu są osobną kategorią, w której znaleźć możemy wyłącznie te produkty, które zapewnić mają tani i bezpieczny transport zamówionego jedzenia do klienta. A zatem, najczęściej spotykane w takich wypadkach są papierowe torby, opakowania lub ich plastikowe odpowiedniki, które przechowywać mogą i bardziej płynne produkty. Coraz więcej firm cateringowych decyduje się na wprowadzenie wyłącznie tekturowych opakowań, które są przyjazne dla środowiska, a także doceniane przez klientów jako wygodne i łatwe do recyklingu. Jeszcze innym rozwiązaniem okazać się mogą strunowe woreczki i torebki, które charakteryzują się wysokim czynnikiem bezpieczeństwa oraz zachowania prawidłowej formy i jakości produktu.