HACCP to skrót od Hazard Analysis and Critical Control Points (Analiza zagrożeń i krytyczne punkty kontroli). Jest to system zaprojektowany w celu zapobiegania chorobom przenoszonym przez żywność poprzez identyfikację potencjalnych zagrożeń w procesie produkcyjnym, a następnie podjęcie kroków w celu ich kontroli.
HACCP jest stosowany w wielu branżach, w tym w restauracjach, zakładach przetwórstwa spożywczego i zakładach pakowania żywności. W rzeczywistości jest on wymagany przez prawo w wielu krajach (w tym w Stanach Zjednoczonych) dla niektórych rodzajów żywności, takich jak mięso, drób i jaja.
HACCP opiera się na „7 zasadach bezpieczeństwa żywności” opracowanych przez dr George’a E. Pillsbury’ego w 1957 roku:
Określenie procedur dla działań naprawczych w przypadku niespodziewanej awarii CCP lub wzrostu zmienności w CCP
Ustanowienie działań weryfikacyjnych w celu zapewnienia, że produkty są produkowane w ramach ustalonych limitów w każdym CCP
Ustanowienie wymagań dotyczących prowadzenia dokumentacji dla wszystkich działań związanych z wdrażaniem HACCP
ustanowienie wymagań dotyczących prowadzenia dokumentacji dla wszystkich działań weryfikacyjnych HACCP
ustanowienie procedur okresowego przeglądu planu HACCP i jego aktualizacji w razie potrzeby.
Osoby zainteresowane powyższym tematem, a także możliwością prawidłowego wprowadzenia HACCP w swoich firmach, mogą pozyskać wszelkie niezbędne informacje z poniższej witryny https://haccponline.pl/.