Odpowiednie odżywianie się jest jednym z warunków utrzymania zdrowia i dobrej kondycji organizmu. Oprócz makroskładników diety – białka , tłuszczów i węglowodanów – dostarczonych organizmowi w odpowiednich proporcjach, ważne jest również zapewnienie właściwej podaży witamin i minerałów. Dlaczego te elementy pożywienia mają tak duże znaczenie dla zdrowia?
Witaminy nie pełnią zasadniczo funkcji odżywczych, jednak ich obecność jest niezbędna dla prawidłowego przebiegu procesów, zachodzących w organizmie. Dla człowieka związki te są w większości egzogenne – nie mogą zostać wytworzone przez organizm, muszą zostać przyjęte wraz z pokarmem. Podobną rolę pełni wiele składników mineralnych, obecnych w pożywieniu, jednak niektóre z nich są też budulcem dla tkanek. Przykładem może być wapń, stanowiący element kości, czy żelazo, zapewniające odpowiedni poziom hemoglobiny we krwi. Warto więc pamiętać o witaminach i minerałach podczas komponowania posiłków lub – w razie konieczności – wspierać swój organizm suplementami, zapewniającymi odpowiednia ich podaż. Pomoże to zapewnić odpowiedni ich poziom w organizmie i przyczyni się do długofalowego zachowania zdrowia.