Z czego słyną włoskie wina?

Życie i styl

Jako wiodący na świecie producent win, Włochy są znane ze znakomitych i zróżnicowanych typów tego trunku. Sama tradycja związana z piciem wina sięga czasów starożytnych. Już wtedy ich doskonałość znana była także poza granicami Włoch, jako że produkowano je również na eksport.

Styl włoskich win jest w dużej mierze uzależniony od regionu, gdzie uprawiane są winne szczepy. Samych odmian spotkamy we Włoszech ponad 600: wśród nich znajdują się nadal szczepy starożytne sięgające nawet czasów romańskich, jak również, co ciekawe, szczepy międzynarodowe (głownie francuskie) występujące w Italii od wieków. Najbardziej urodzajnym regionem Włoch pod kątem winnych szczepów jest niewątpliwie Toskania i Piemont. Wśród bardziej znanych rodzimych odmian regionalnych należy wymienić: Pinot Grigio, Prosecco i Moscato z win białych oraz Barbera, Primitivo, Sangiovese z win czerwonych.

Poezja smaku

Dzięki szczególnej trosce o ich uprawę i pielęgnację, Włosi podbili serca miłośników win na całym świecie, a wśród sommelierów włoskie wina obok francuskich są uosobieniem elegancji, klasy i niepowtarzalnych walorów smakowych. Od nut kwaskowatych owoców i aromatów ziół w białych słodkich winach z północnej części Italii poprzez wytrawne wina o smaku dojrzałych owoców z aromatami ziemi i skóry produkowanych w środkowej części kraju po południowe wina sycylijskie o bogatych bukietach smakowych – wśród tak zróżnicowanej palety smaków każdy zwolennik wina znajdzie tu coś dla siebie np. na http://profilwino.pl/pl/c/Wlochy/73.

Dodaj komentarz

14 − sześć =