Oferta win dostępna w sklepach jest niezmiernie szeroka i zróżnicowana, to wyłącznie od nas zależy na jaki wariant smakowy oraz jakościowy się zdecydujemy. Jednakże jak wybrać odpowiednio wino, jeżeli nasze umiejętności ograniczają się do podziału win na wytrawne i słodkie, wybierając to właściwe?
Przede wszystkim określmy na samym początku na jaką okazję zakupujemy dane wino, jeżeli nie planujemy nic większego, dobrym wyborem będzie wino różowe – cechuje się ono uniwersalnością oraz nadaje się do większości dań, gdyż jest kompromisem pomiędzy winem białym, a czerwonym. W przypadku, gdy zależy nam na podkreśleniu smaku naszych dań, warto już pokierować się oficjalnymi schematami, według których wino czerwone idealne sprawdza się w połączeniu z daniami cięższymi oraz mięsami czerwonymi, a także wszelkiej maści pasztetami, natomiast wino białe świetnie sprawdzi się z potrawami lekkimi, takimi jak makarony, mięso białe, sałatki, ryby oraz sery. Wina słodkie i pół-słodkie powinniśmy kupować głównie do deserów.
Wybór wina dobrego, wbrew pozorom, może zabrać nam sporo czasu, gdyż nie zawsze wino kosztowne spełni oczekiwania naszych kubków smakowych. Dlatego też, w tym wypadku warto zastosować starą, niezniszczalną zasadę, iż wino klasyczne będzie najbardziej bezpiecznym i trafionym wyborem. Toteż, zdecydujmy się wtedy na wina hiszpańskie lub włoskie ( na przykład wina Carmenere – jedne z najstarszych win włoskich, produkowane aktualnie także i w Chile).
Jeżeli chcielibyśmy spróbować czegoś nowego lub zależy nam na oryginalności możemy spróbować tak zwanego wina lodowego. Wino lodowe powstaje z zebranych winogron, które w trakcie zbierania były zamarznięte, a następnie zaraz po zebraniu zostaje wyciśnięty z nich sok – zanim winogrona zdążą się rozmrozić. Dzięki temu smak wina ma zdecydowanie charakterystyczny posmak i różni się od pozycji klasycznych.