Alkohol towarzyszy człowiekowi od wieków i choć jego spożywanie może mieć negatywne skutki, to wcale nie zrażają one osób, które lubią próbować różne trunki. Na szczęście dla nich alkohol jest dziś na wyciągnięcie ręki i to wcale nie tylko dlatego, że kupić można go dosłownie wszędzie. Obecnie trudności nie stanowi bowiem nawet jego samodzielne wyprodukowanie, o ile zadba się o dokładne odwzorowanie receptury, a także zaopatrzenie w postaci niezbędnych surowców. Najpopularniejszym, a także najprostszym w wytwarzaniu alkoholem jest czysta wódka, będąca elementem panującej wciąż tradycji. Po co sięgnąć, chcąc ją w domowych warunkach otrzymać?
Zanim skupimy się na samych produktach warto zaznaczyć, że do samodzielnej produkcji potrzebny będzie właściwy sprzęt i akcesoria. Zaliczać się do niego będą przede wszystkim destylator, a także wężyki oraz lejek. Jeśli chodzi natomiast o same surowce do produkcji chociażby wódki, to tutaj wiele zależeć będzie od naszych preferencji smakowych. Dla przykładu taka wódka z ziemniaków, o której nie słyszy się dość często, ma bardziej łagodny smak. Do jej wyprodukowania potrzebne są oczywiście ziemniaki, ale tylko i wyłącznie te odznaczające się naprawdę wysoką jakością. inne wódki, o ostrzejszym smaku, można wytwarzać chociażby z pszenicy, żyta, pszenżyta, jęczmienia, a nawet kukurydzy. Oczywiście nie obejdzie się też bez drożdży gorzelnianych oraz tzw. zaprawki do wódki, czyli specjalnej esencji, dzięki której możliwe jest nadanie alkoholowi określonych walorów.