Dieta wegańska jest restrykcyjną odmianą wegetarianizmu. Eliminuje z jadłospisu wszelkie składniki odzwierzęce – nie tylko mięso, ale również mleko, czy miód. Wbrew powszechnej opinii jest to bardzo zdrowy sposób odżywiania, który po prawidłowym zbilansowaniu dostarcza organizmowi wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Same zaś przepisy są niezwykle urozmaicone. Dzięki czemu nie jest nudna i monotonna.
W diecie wegańskiej znajduje się kilka grup składników:
– zboża (dostarczają witaminy z grupy B, cynk oraz magnez),
– rośliny strączkowe (w połączeniu z orzechami dostarczają organizmowi komplet niezbędnych aminokwasów, a także żelazo i cynk),
– warzywa i owoce (cenne źródło witamin),
– irzechy (zapewniają organizmowi odpowiednią ilość tłuszczu, witamin i soli mineralnych, a także białka).
Kuchnia wegańska należy do bardzo kreatywnych. Dzięki połączeniu poszczególnych składników roślinnych i przypraw można uzyskać niejednokrotnie smak zbliżony do mięsa, dzięki czemu nawet amatorzy „tradycyjnej kuchni polskiej” mogą przekonać się do tej diety.
Często spotykanymi połączeniami, jakie znaleźć można również w przepisach na stronie https://www.kuchnieorientu.pl/dieta/weganska/, jest miks strączków i sałaty oraz orzechów, pieczywa z hummusem, ryżu z fasolą, makaronu z soczewicą i pomidorami. Możliwości jest wiele. Należy przy tym jedynie pamiętać, by na talerzu znalazła się odpowiednia ilość białka, tłuszczu oraz witamin. Aby się nie zniechęcić do kuchni wegańskiej, warto zacząć od łatwych przepisów, a wraz z doświadczeniem sięgać po te coraz bardziej skomplikowane i czasochłonne.