Jak bezpiecznie przechowywać żywność?

Zdrowe życie

Chociaż mogłoby się wydawać, że posiadanie dobrej lodówki czy zamrażarki wystarczy do przechowywania żywności, w rzeczywistości dobrej jakości sprzęt to jedynie jeden z elementów tego procesu. Z pewnością każdy choć raz w życiu znalazł na półce schładzarki przeterminowany ser czy spleśniały kawałek szynki. Jak zatem unikać takich sytuacji i przestać tracić pieniądze? Kluczem do sukcesu jest nie tylko przechowywanie żywności we właściwej temperaturze, ale także zabezpieczenie jej odpowiednim opakowaniem przed działaniem szkodliwych czynników. Pakowanie próżniowe bez wątpienia należy obecnie do najpopularniejszych metod ochrony domowych zapasów i może okazać się remedium na wiele kuchennych problemów. 

Zalety pakowania próżniowego

W polskich domach coraz bardziej popularne są zgrzewki, dzięki którym samodzielnie można pakować próżniowo różne produkty w folię. Metoda ta jest niezwykle popularna, ponieważ dzięki odciągnięciu powietrza proces psucia się żywności przedłuża się nawet kilkukrotnie! Woreczki próżniowe chronią jedzenie przed działaniem bakterii i grzybów oraz spowalniają utlenianie. Pomagają także w zachowaniu aromatu poszczególnych potraw oraz zapobiegają rozprzestrzenianiu się intensywnych zapachów (np. ryb) na inne produkty. Oczywiście samo wykorzystanie próżniowego pakowania nie wystarczy do bezpiecznego przechowywania żywności. Poszczególne produkty trzeba jeszcze utrzymywać w odpowiedniej temperaturze, a lodówkę należy regularnie myć. Warto także pamiętać o tym, że niczego nie wolno zamrażać dwukrotnie.

Dodaj komentarz

18 − piętnaście =