Len to niepozorna roślina, która wyróżnia się dobroczynnymi właściwościami. Z nasion lnu można pozyskać zdrowy olej, a po ich zmieleniu również proszek, który znany jest pod nazwą siemienia lnianego. Len mielony wykorzystuje się w przemyśle kosmetycznym, farmaceutycznym, a także w domowych kuchniach. Warto poznać jego właściwości, by móc na co dzień korzystać z siemienia lnianego.
Nasiona lnu są bogate w kwasy nienasycone omega-3, sterole roślinne, cynk, magnez czy białko. Te składniki odżywcze dobroczynnie wpływają na funkcjonowanie całego organizmu i przemianę materii. Len mielony poprawia strukturę błon komórkowych, wzmacnia odporność organizmu. Len posiada uniwersalne zastosowanie, dlatego można go wykorzystywać zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie.
Siemię lniane zawiera kleje roślinne i dużą ilość błonnika, dlatego wspomaga trawienie, zapobiega zaparciom i nieżytowi żołądka. Len w szczególności polecany jest przy nawracających problemach z niestrawnością czy wrzodami. Zmielony len wykorzystywany jest również jako środek wspomagający odchudzanie, ponieważ reguluje przemianę materii. Siemię lniane poprawia wygląd włosów oraz skóry, przyśpieszając ich regenerację oraz regulując wydzielanie sebum. Poszukując mielonego lnu wysokiej jakości, warto odwiedzić stronę – https://olejarnia-gaja.pl/wiorki-kokosowe/, gdzie oferowane są nasiona pochodzące z ekologicznej produkcji. Dzięki temu można mieć pewność, że kupujemy produkt najwyższej jakości, który poprzez odpowiednie przygotowanie zachowuje swoje drogocenne właściwości.