Dlaczego warto jeść makaron na diecie?

Zdrowe życie

Osoby usiłujące zrzucić nadprogramowe kilogramy często unikają spożywania węglowodanów. A ich źródłem są m.in. właśnie różnego rodzaju makarony. Okazuje się, że nie jest to najlepszym pomysłem. Dieta uboga w węglowodany może pozbawić organizm sił witalnych oraz przynieść całkiem odwrotny efekt – w postaci napadów wilczego apetytu. Makaron może być więc pomocny w dbaniu o figurę. Jak dokładnie?

Źródło energii i cennego błonnika

Węglowodany stanowią prawdziwe paliwo dla całego organizmu, które daje energię i siłę do działania. Oczywiście, istotne jest ich pochodzenie. Co więc z makaronem? Tak naprawdę wszystko zależy od jego rodzaju. Najkorzystniejszy wpływ na wagę mają bowiem węglowodany złożone, które znajdują się w zbożach z pełnego przemiału (są też bogate w błonnik, który usprawnia przemianę materii). Warto zauważyć, że makaron jest także bardzo sycący. Zjadając go więc na obiad, minimalizuje się ryzyko podjadania do kolacji. Nie da się również ukryć, że jest to niezwykle smaczny produkt, który można wykorzystać w kuchni w bardzo różnorodny sposób. 

Jaki makaron dla osób odchudzających się?

Pragnąc utrzymać prawidłową wagę warto wybierać makarony razowe, także te dość nietypowe. Makaron gryczany, z soczewicy, z dodatkiem alg czy młodego jęczmienia będą stanowiły ważny składnik zbilansowanej diety. Takie makarony obfitują nie tylko w węglowodany złożone, ale także witaminy i minerały, które odżywiają organizm i poprawiają jego funkcjonowanie. Są one dostępne np. w tym sklepie: https://lokalneo.pl/makarony-71. Sprawdzą się świetnie jako dodatek do zup i sosów.

Dodaj komentarz