Sposoby, dzięki którym restauracje mogą uniknąć marnowania żywności

Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Częstym problemem dużych i małych restauracji jest marnowanie żywności. Problem wynika głównie z tego, że zazwyczaj nie jesteśmy w stanie dokładnie przewidzieć, ile porcji konkretnego dania sprzedamy, czy jak często będzie ono zamawiane. O ile z czasem funkcjonowania restauracji powoli dochodzimy do perfekcji w kwestii gospodarki magazynowej i wielkości zamówień, o tyle zawsze może zaskoczyć nas jakaś sytuacja losowa. Jak zatem ustrzec się tego problemu i nie wyrzucać pieniędzy w błoto?

Zasady przechowywania żywności

Jeśli chcemy zachować odpowiednią świeżość produktów jak najdłużej, to musimy odpowiednio ją przechowywać. Bardzo ważnym jest także stosowanie się do zasady FIFO (ang. first in, first out – pierwsze weszło, pierwsze wyszło). W utrzymaniu porządku i zachowaniu odpowiednich warunków przechowywania pomaga przede wszystkim dobra organizacja. Wyposażmy nasz magazyn w odpowiednie regały, pojemniki, etykiety samoprzylepne, chłodnie oraz zamrażarki. Urządzeniem szczególnie przydatnym w przechowywaniu mięsa jest też dobrej jakości pakowarka próżniowa gastronomiczna. Samo użytkowanie pomieszczenia powinno być również odpowiednio zaplanowane.

Przydatne wskazówki

Pamiętajmy, by co jakiś czas pouczać naszych pracowników o wspomnianym już FIFO, wyznaczmy także odpowiednie procedury przyjmowania dostaw i pobierania półproduktów z magazynu. Przed każdym złożeniem zamówienia u naszego dostawcy sprawdźmy dokładnie stany magazynowe lub wyznaczmy odpowiedzialną za to osobę. Poprzez dodatkowe upewnienie się unikniemy zamawiania towaru, który już mamy. Pamiętajmy także o przestrzeganiu wytycznych sanepidu, tj. kontrolowaniu temperatury urządzeń chłodniczych, rozdziale asortymentowym w magazynie i skrupulatnym etykietowaniu produkowanej żywności. 

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Dlaczego duże firmy decydują się na montaż oczyszczalni biologicznych i separatorów substancji ropopochodnych
Dlaczego duże firmy decydują się na montaż oczyszczalni biologicznych i separatorów substancji ropopochodnych
W dobie coraz większej troski o środowisko naturalne i stale rosnącej świadomości ludzi na temat ich wypływu na przyrodę wiele […]
Jak zarządzać flotą pojazdów w swojej firmie?
Jak zarządzać flotą pojazdów w swojej firmie?
Współcześnie prawie każda średnia oraz większa firma posiada własną flotę pojazdów. Dotyczy to w szczególności przedsiębiorstw transportowych i handlowych, w […]
Odchudzanie – do kogo warto się zgłosić w tej sprawie?
Odchudzanie – do kogo warto się zgłosić w tej sprawie?
Utrata wagi jest wyzwaniem dla wielu osób. Ilość wagi, która musi zostać utracona, ilość czasu, który należy poświęcić na ćwiczenia […]