Stylowa czapka kucharska – jak wyglądać dobrze nawet podczas gotowania?

Życie i styl

Podczas gotowania niezbędne jest zachowanie właściwego poziomu higieny. Czyste ręce to podstawa, ale warto także pomyśleć o nakryciu głowy – włos znaleziony w potrawie nie jest w końcu niczym przyjemnym. Dobrze jest wiec zadbać o taki element ubioru, jak czapka kucharska. Pozwoli ona nie tylko na przygotowanie posiłków w higienicznych warunkach, ale również zadba o stylowy wygląd podczas gotowania.

Czapka kucharska – obowiązek czy fanaberia?

Czapki kucharskie to coś znacznie więcej niż tylko sposób na uniknięcie włosów w jedzeniu. Niegdyś ten element stroju kucharskiego wiązał się z pewną symboliką. Po wysokości czapki można było rozpoznać doświadczenie kucharza oraz jego pozycję. Nie do pomyślenia było również, aby osoby pracujące w kuchni nie posiadały takiego nakrycia. Obecnie zdarzają się odstępstwa od tej reguły, jednak w większości profesjonalnych lokali czapka na głowie kucharza nadal jest obowiązkowa. Dodatkowo, wybór tych akcesoriów jest jest bardzo szeroki.

Jakie czapki nosi się obecnie?

Kucharze mogą aktualnie wybierać zarówno spośród tradycyjnych budyniówek – czyli czapek z plisami, jak również modeli z daszkiem oraz toczków. Najczęściej polecane są czapki z mieszanki bawełny i poliestru. Obecność tej pierwszej tkaniny jest bardzo istotna, ponieważ pozwala skórze głowy oddychać, szczególnie gdy w kuchni panuje wysoka temperatura. Z kolei domieszka poliestru wydłuża trwałość nakrycia. Czapki można nabyć w różnych kolorach, nie tylko w klasycznej bieli. W ten sposób każdy może dopasować właściwy model do indywidualnych preferencji.

Dodaj komentarz

16 − dwanaście =