Ogrzewanie większości budynków wciąż realizuje się z pomocą tradycyjnego opału jakim jest węgiel. Niestety jego spalanie nie jest korzystne dla środowiska, ponieważ mocno zanieczyszcza powietrze. Z uwagi na to na rynku pojawiły się nowe materiały opałowe, które są bardziej ekologiczne i których eksploatacja nie jest aż tak groźne dla przyrody. Gwarantują one przy tym porównywalną efektywność, a więc osiągnięcie oczekiwanej temperatury przy podobnym zużyciu. Jednym z nich jest ekogroszek, który co ciekawe produkuje się z węgla. Mimo to posiada on znacznie lepsze właściwości. Aby jednak sprawdzał się naprawdę dobrze, trzeba dokonać jego przemyślanego zakupu.
Na samym początku warto pamiętać, że do spalania ekogroszku potrzebny jest odpowiedni piec, dlatego nie posiadając go również trzeba dokonać zakupu. Dostępnych jest wiele modeli, a kwestia tego jaki piec na ekogroszek będzie właściwy decydują parametry takie jak moc oraz indywidualnego cechy, w tym współpraca z podajnikiem, czy posiadanie dobrego sterownika. Sam ekogroszek do ogrzewania powinien charakteryzować się przede wszystkim dużą kalorycznością. Im będzie ona większa, tym mniej paliwa zostanie zużyte do ogrzania danego obiektu. Zwykle powinna ona wynosić powyżej 24 MJ/kg. Dzięki wykorzystywaniu opału o wysokiej kaloryczności można uniknąć częstego dorzucania materiału. Kolejną istotną kwestią jest wielkość granulek. Najlepiej, aby mieściła się w przedziale od 5 do 25 mm. Poza tym należy zwrócić uwagę na zdolność spiekania, a także procentową zawartość popiołu, siarki oraz wilgotność. Liczby w tym przypadku powinny być jak najmniejsze.