Grillowy czy węglowy – jaki grill wybrać?

Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Grill dla wielu z nas jest niezbędnym wyposażeniem w domu. Towarzyszy nam zwłaszcza latem, przy rodzinnym obiedzie, czy też spotkaniach z przyjaciółmi. Dlatego też ważne jest, by wybrać takie urządzenie, które będzie dobrej jakości, wygodne oraz w przystępnej dla nas cenie.

Grill węglowy- wady i zalety

Najbardziej powszechnym i najczęściej kupowanym urządzeniem jest grill węglowy. Wielu z nas uważa, że nic nie jest w stanie zastąpić smaku potraw, które są na nim przygotowywane. Trzeba jednak pamiętać o wytwarzanych szkodliwych substancjach w dymie, które osiadają na jedzeniu, co powoduje, że dania te nie należą do najzdrowszych. Grille węglowe są również niezwykle trudne w utrzymaniu w czystości ze względu na osiadający węgiel. Ich dużą zaletą jest natomiast cena, która wynosi nawet kilkadziesiąt złotych. 

Grill gazowy- czy warto?

Potrawy przygotowywane na tym urządzeniu są dużo zdrowsze, gdyż jedzenie nie ma bezpośredniego kontaktu z płomieniami oraz dymem. Co więcej, grille te mają zdecydowanie wygodniejszą obsługę niż węglowe oraz możliwość regulacji temperatury.  Dużą ich wadą jest natomiast cena. Natomiast jeśli zależy nam na bardzo dobrej jakości, to przykładowo, na stronie Kohler Polska znajdziemy urządzenia o różnych rodzajach.

Dla zwolenników tradycyjnych smaków potraw z grilla i jak najmniejszych wydatków, ten węglowy będzie idealnym wyborem. Natomiast, jeśli ważnym aspektem jest zdrowie, jakość i wygoda, to grill gazowy będzie dużo lepszym pomysłem.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Czy warto zamienić słuchawki przewodowe na te bez kabla?
Czy warto zamienić słuchawki przewodowe na te bez kabla?
Słuchawki są niezbędnym gadżetem dla każdego, kto lubi posłuchać na telefonie muzyki lub audiobooków. Na rynku można znaleźć słuchawki przewodowe […]
Czym jest HACCP i jak dużą rolę odgrywa w branży spożywczej?
Czym jest HACCP i jak dużą rolę odgrywa w branży spożywczej?
HACCP to skrót od Hazard Analysis and Critical Control Points (Analiza zagrożeń i krytyczne punkty kontroli). Jest to system zaprojektowany […]
W jakich przypadkach właściciel ma obowiązek zezłomowania swojego pojazdu?
W jakich przypadkach właściciel ma obowiązek zezłomowania swojego pojazdu?
W dzisiejszych czasach posiadanie samochodu to coś zupełnie normalnego. Ten środek transportu cieszy się ogromną popularnością. Nie ma w tym […]