Sezam – jakie ma właściwości odżywcze?

Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Historia

Nasiona sezamu są jednym z najstarszych pokarmów znanych człowiekowi. Uprawiane są od ponad 4000 lat i w Biblii wspomniane są jako jeden z siedmiu błogosławionych gatunków, z których składano ofiary dla Boga.

Jakie właściwości?

Nasiona sezamu są doskonałym źródłem żelaza, wapnia, białka i cynku. Zawierają również duże ilości witaminy E, która jest pomocna w ochronie przed chorobami serca, rakiem i chorobą Alzheimera. Nasiona sezamu są również znane z obniżania poziomu cholesterolu we krwi i ochrony przed cukrzycą, ponieważ zawierają sterol roślinny zwany sezaminą, który pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu.

Gdzie się stosuje?

Nasiona sezamu są wykorzystywane na wiele różnych sposobów: jako przyprawa w kuchni; jako składnik chlebów i ciast; jako olej do gotowania lub jako suplement diety.

Jeśli chcesz jeść więcej nasion sezamu, spróbuj dodać je do swoich sałatek lub użyć ich w domowych dressingach. Możesz posypać je na wierzchu zup lub użyć ich jako alternatywy dla bułki tartej podczas smażenia nuggetsów z kurczaka lub innych mięs.

Jeśli masz ochotę na słodką przekąskę, to sezamki z miodem są bardzo dobrą alternatywą dla innych popularnych produktów.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Kiedy warto zamontować szambo betonowe?
Kiedy warto zamontować szambo betonowe?
Szambo betonowe nie bez powodu cieszy się tak dużym zainteresowaniem na rynku. Okazuje się, że klienci chętnie stawiają na instalacje […]
Jakie elementy w łazience najczęściej ulegają awarii?
Jakie elementy w łazience najczęściej ulegają awarii?
Nasza domowa łazienka to miejsce, w którym spędzamy dużo czasu. Przy porannej toalecie spędzamy nawet godzinę, a do tego chodzimy […]
Konopie – zastosowania o których nie wiedziałeś
Konopie – zastosowania o których nie wiedziałeś
Konopie to odmiana gatunku rośliny cannabis sativa, która jest uprawiana specjalnie w celu przemysłowego wykorzystania jej produktów pochodnych. Jest to […]