Sezam – jakie ma właściwości odżywcze?

Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Historia

Nasiona sezamu są jednym z najstarszych pokarmów znanych człowiekowi. Uprawiane są od ponad 4000 lat i w Biblii wspomniane są jako jeden z siedmiu błogosławionych gatunków, z których składano ofiary dla Boga.

Jakie właściwości?

Nasiona sezamu są doskonałym źródłem żelaza, wapnia, białka i cynku. Zawierają również duże ilości witaminy E, która jest pomocna w ochronie przed chorobami serca, rakiem i chorobą Alzheimera. Nasiona sezamu są również znane z obniżania poziomu cholesterolu we krwi i ochrony przed cukrzycą, ponieważ zawierają sterol roślinny zwany sezaminą, który pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu.

Gdzie się stosuje?

Nasiona sezamu są wykorzystywane na wiele różnych sposobów: jako przyprawa w kuchni; jako składnik chlebów i ciast; jako olej do gotowania lub jako suplement diety.

Jeśli chcesz jeść więcej nasion sezamu, spróbuj dodać je do swoich sałatek lub użyć ich w domowych dressingach. Możesz posypać je na wierzchu zup lub użyć ich jako alternatywy dla bułki tartej podczas smażenia nuggetsów z kurczaka lub innych mięs.

Jeśli masz ochotę na słodką przekąskę, to sezamki z miodem są bardzo dobrą alternatywą dla innych popularnych produktów.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Zastosowanie motoreduktorów w motoryzacji
Zastosowanie motoreduktorów w motoryzacji
Samochody elektryczne oraz hybrydowe stają się na całym świecie coraz bardziej popularne. Użytkownicy cenią sobie szczególnie ich oszczędność, dużą kulturę […]
Noże – do czego się przydają
Noże – do czego się przydają
Noże towarzyszą człowiekowi już zamierzchłych czasów, kiedy to nauczył się wytapiać metalu. Od tamtego czasu aż po dzień dzisiejszy pomagały […]
Z jakimi kwestiami wiąże się zakup ekogroszku?
Z jakimi kwestiami wiąże się zakup ekogroszku?
Ogrzewanie większości budynków wciąż realizuje się z pomocą tradycyjnego opału jakim jest węgiel. Niestety jego spalanie nie jest korzystne dla […]