Coraz popularniejsza zielona herbata liściasta to rodzaj napoju, który uzyskujemy za pośrednictwem parzenia liści w taki sposób, aby zapobiec utlenianiu przed suszeniem. Liście są następnie zwijane w granulki, które można parzyć w gorącej wodzie, aby przygotować napój.
Zielona herbata liściasta zawiera polifenole, w tym katechiny, które są przeciwutleniaczami. Ze względu na bogactwo składu, od wieków stosowania jako środek leczniczy i wzmacniający w Chinach i Japonii.
Jednym z najbardziej aktywnych składników zielonej herbaty jest galusan epigallokatechiny (EGCG), który w badaniach wykazał właściwości antynowotworowe. EGCG może również pomóc obniżyć poziom cholesterolu i poziom cukru we krwi u osób z cukrzycą i może chronić przed chorobami serca.
Badania wskazują również, że zielona herbata liściasta regularnie spożywana, może obniżyć ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów, w tym piersi, okrężnicy, przełyku i trzustki. Może ponadto zmniejszyć czynniki ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.
Oprócz wspaniałego smaku zielona herbata liściasta ma wiele innych zastosowań w życiu codziennym:
1) Może poprawić zdrowie psychiczne oraz zwiększyć zdolność koncentracji przy regularnym spożywaniu;
2) może pomóc w utracie wagi;
3) chroni wątrobę przed toksynami;
4) Łagodzić bóle głowy spowodowane brakiem snu lub odwodnieniem.