Sezon przeziębień oficjalnie czas zacząć! Przed nami miesiące obniżonej odporności, zakatarzonych nosów i zachrypniętych gardeł. Kiedy zwykła infekcja zmienia się w nieprzyjemne przeziębienie, warto sięgnąć po odpowiednie środki Najlepiej te, które działają od pokoleń, były znane naszym babciom i prababciom. Domowe metody mogą zdziałać cuda, jeśli oczywiście będziemy korzystać z nich odpowiednio. Dowiedzcie się, jak walczyć z jesiennymi przeziębieniami.
Chociaż powszechnie uważa się, że żurawina jest lekarstwem przede wszystkim na choroby układu moczowego, jej działanie sprawdza się także w okresie jesienno-zimowym, gdy jesteśmy narażeni na przeziębienia. Żurawina niesie ze sobą bogactwo wielu witamin. Przede wszystkim witaminy C, która jest niezbędna w walce z infekcjami. Jest niezastąpiona także w profilaktyce – regularne spożywanie zarówno żurawiny jak i soku z niej będzie idealnym sposobem na podwyższenie odporności. Korzystając jednak z soku upewnijmy się, że jest on wysokiej jakości i zawiera duże stężenie owocu.
Bez był używany do walki z przeziębieniami już przez nasze babki i prababki. Zarówno w formie suszu, dodawanego do herbaty, jak i soku, który możemy pić razem z wodą czy innym ciepłym napojem. Działania czarnego bzu nie da się przecenić. Zawiera on dużo flawonoidów i kwasów fenolowych oraz minerałów. Ta kompozycja sprawia, że nie tylko dbamy o swój układ odpornościowy, ale także możemy walczyć z przeziębieniami i stanami zapalnymi. Sok z bzu jest w stanie nawet zbić gorączkę a także wyleczyć chore gardło.